miercuri, 12 august 2009

Orasul fara statui - Interviu cu Mircea Micu

Intrebare: Domnule Mircea Micu ati fost vreme de peste 5 ani consilier sef la Primaria Bucurestilor, la cultura cum ar veni, intra in competenta dumneavoastra si gestionarea monumentelor de for public, mai direct, a statuilor ?
Raspuns: Intr-un fel da.Desi nu aveam o responsabilitate directa.Bulibaseala asa numitei DESCENTRALIZARI de dupa decembrie o initiativa pe cit de inutila pea atit de imbecila si formala a creat stari de confuzie in toate domeniile. De statuile Bucrestilor se ocupa, practic, primaria mare si primariile de sector. De aprobarea amplasarilor se ocupa o Comisie Nationala pentru Monumente care, din pacate, a functionat si
functioneaza doar pe hartie.
Toti ministrii culturii, incepind cu infatigabilul Andrei Plesu si terminand cu inexistentul Iorgulescu au manifestsat un dezinteres vecin cu dispretul pentru monumentele istorice si, implicit pentru cele de for public. N-au stiut decat sa cheltuie cu inconstienta si lacomie profitabila sumele alocate in aceasta directie. Multe dintre asa zisele lor “decizii” sunt penale!
Intrebare: Totusi, in ultima vreme in capitala au aparut o serie de…monumente, statui de un gust indoielnic. Cine e raspunzator de instalarea lor in spatiul public ?
Raspuns: Toata lumea. Cei care le-au finantat cu generozitate, si aici e vorba in primul rand de Primaria mare cum ar veni, cei care, cica, au aprobat amplasarea lor si cei care au profitat direct din asemenea…afaceri. Cele mai multe dintre monumentele rasarite ca ciupercile dupa ploaie sunt PENALE.
De altfel ceasta este si concluzia unei anchete publicate de un cotidian central.
Intrebare: Vreti sa fiti mai explicit ?
Raspuns: Voi fi cat se poate de explicit. De altfel nu trebuie sa posezi prea multa fantezie spre a-ti imagina cu ce “pile”: a ajus acel NASTURE sau CASCAVAL in piata de la televiziune. O chestie (cum sa-i zic altfel) penibila denumita pompos…CRUCEA NEAMULUI ! Auzi dumneata !...
Intrebare: E singura care va …irita ?
Raspuns: Nici pe departe. Ati vazut monstruozitate din fata fostului sediu al partidului, al CCE-ului, acel cartof in varf de bat .Ceva mai lipsit de gust nu exista pe mapamond. De altfel, in acel perimetru argatii artistici ai primariei si, probabil ai Ministerului Culturii, s-au intrecut pe sine. Un copac…metalizat, un Iuliu Maniu iesit, parca, de la…autopsie, un Corneliu Coposu vrednic e un monument funerar si, mai nou, colac peste pupaza si regle CAROL admirandu-si de pe un armasar fara rasa, Palatul.
Totul intr-o conceptie…artistica de un prost gust inegalabil.
Intrebare: Doar atat din intreaga “retea” de monumente existente ?
Raspuns: Nu doar atat. Mai sunt cateva amplasate absolut ilegal, fara nici o aprobare. Vezi pe ATATURK amplasat, hodoronc-tronc , in fata Teatrului Odeon, pe vremea celebrului Halaicu. Vezi pe bietul Omar Khayyam de pe soseaua Kiseleff, vezi droaia de generali latino_americani de prin cartierul fostilor si actualilor fosti.Pai de unde vroiati monumente de importanta nationala in capitala cand unul dintre primarii oachesi ai urbei(de altfel toti au fost…oachesi!) credea dupa o vizita la Paris ca Franta are doi primari: Jak si…Chirac !!! Butada absolut reala.
Intrebare: Ce alte monumente de for public cunoasteti si care, dupa cum marturiseati, nu au fost sau nu sunt puse in valoare ?
Raspuns: Sunt cel putin doua uitate pe malul Herastraului si pe care bretonatul fost primar, Videanu, a tot promis a le aseza la loc de ciste. Evident ca vorbea aiurea, adicatlea, mintea. E vorba de un Ion Creanga a lui Vlasiu, splendid, din granit, un Creanga inconjurat de copii si uitat intre balariile Herastraului, nu departe de terasa FITZE sau cum naiba se cheama si unde fostul fotbalist si primar se ospata dominical sevit ca un print. Si de un Sadoveanu asezat tot in fata unei crasme, tot in Herastrau pe care acelasi…gargaragiu (scuzati expresia) a promis ca-l muta in gradina Bibliotecii Metropolitane. Povesti de adormit bucurestenii. Nerusinari pentru care nu vor raspunde, nu doar el dar si altii, niciodata.
Mai vreti…oribilitati ? Uitati-va la capetele rase din Herastrau din Aleea Trandafirilor, executate de aceeasi mana!!! Si care roate, sau roti, cum doriti seamana leit cu NEMURITORUL LIS !
Imediat dupa razmeriţa din decembrie (eu asa ii zic) o serie de imbecili cu aere de…revolutionari s-au grabit sa demoleze statui. L-au demolat pe PETRU GROZA. De ce ? Asa, de amorul artei.
Singurul primar care a inteles ceva din rolul sau de edil..este NICOLAE ONTANU care a ridicat la loc de cinste arta plastica in sectorul pe care il pastoreste. Vezi recenta retrospectiva ION VLAD, de pilda.
Intrebare: Ce credeti ca ar trebui facut pentru ca orasul Bucuresti sa intre in randul marilor capitale europene si la capitolul monumentelor de for public. A statuilor cum ar veni?
Raspuns: Intai si intai o intalnire intre artistii plastici, sculptori, arhitecti, specialisti si repezentanti ai primariilor. Stabilirea unui plan concret de bataie. Inventarierea statuilor ridicate fara aprobare. O analiza dura a unui organism platit de cetatenii din subordinea Consiliului General si care se numeste parca Directia Monumntelor de for public, sau cam asa ceva care cheltuie bani cu toptanul fara sa faca nimic.
Si mai sunt multe de facut pentru acest Bucuresti, ORASUL FARA STATUI cum ii zic eu
Si nu numai eu…
Regandirea spatiilor care pot gazdui monumente, eventual renuntarea la cele amplasate ilegal. O salba de monumente, statui deci simbolice, cu valenta NATIONALA, asa cum au mai toate capitalele Europei.
Noul primar va trebui sa se inconjoare de specialisti si oameni competenti, nealiniati politic, fara putinţa de a fi…influentati prin stimulente financiare, iubitori ai acestui oras care are farmecul sau, totusi.
Si, nu in ultimul rand, evitarea, pe cat posibil, in lunile care au ramas, a sugestiilor sau aprobarilor ministrului inexistent Iorgulescu, cel care a semnat zambitor acoperirea Monumentului Pompierilor cu un…CUFAR de sorginte franţuzeasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu