joi, 18 iunie 2009

Fluturarium

Cel mai fascinant fluture pe care l-am vazut vreodata a fost unul cu desavărsire nepăsător la ceea ce se întîmpla in jurul său.
Era pur şi simplu fixat pe scanteietoarea floare a scaietelui de munte, cel violet desi cu o mie de ace fine.Si stătea atît de nemişcat,atît de încremenit, încît parea mort.
Si totuşi, din cînd în cînd, un mic tremur al aripilor, o uşoara modulare a antenelor sugerau ca e, poate, numai adormit.
Am suflat asupra lui, l-am gîdilat cu un fir de iarbă, am bătut din palme, am scuturat scaietele, dar degeaba.
Fluturele ramînea acolo, cu trompa afundată în miracolul parfumat şi pufos al acelui scaiete de munte care-l adormise pentru cîteva minute îmbatîndu-l.
Era un fluture beat…
- 2 -
Se zice ca Nero avea un Fluturarium(colecţie unica de fluturi prinşi şi conservaţi în vin de miere).
La cele trei sute de exemplare felurite,el adaugase doua la care ţinea foarte mult. Unul era în intregime alb, altul în întregime negru, de o mărime neobişnuită.
Printre alte semne ce i-au prevestit dramaticul sfîrsit, Nero,dictatorul cu veleitaţi artistice ( se zice ca ar fi exclamat îninte de a fi ucis “ce mare artist pierde lumea”), a vazut în vis doi fluturi uriaşi, unul negru, altul alb, care se repezeau asupra lui gata sa-l sufoce.

Trezit din coşmar, a ordonat sa i se aducă FLUTURARIUM.
Cei doi fluturi preferaţi, unul alb si celalalt negru, nu mai erau !

- 3 -
Vavil, paznicul rezervaţiei din Delta, şeful nedeclarat al enoţilor blegi si melancolici, transhumanţii pusturilor de gheaţa, mi-a arătat fluturii vestitori.
Le zicea astfel, deoarece zborul lor în colonii compacte deasupra apelor liniştite vesteşte prezenţa bancurilor de peşti, bibani în special.
Fluturii vestitori, lipiţi cu picioruşele cerate de suprafaţa apei, indica pescarului împatimit prada din adîncuri şi piere odată cu ea.

- 4 -
Intr-un din salile Bibliotecii Academiei,cufundat zilnic într-o carte voluminoasa, batrînul care statea ore întregi nemişcat, silabisind şi mîngîind foile, intriga multă lume.
Într-o zi, cineva,din curiozitate, a cerut sa vadă ce anume citeşte misteriosul personaj.
Artea era un ATLAS de FLUTURI isr cititorul chiar…Tuculescu !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu