miercuri, 17 iunie 2009

Dipse

Numele lui suna ca o scurta explozie de vocale si consoane impletite parca si venite din indepartatul si solarul Maramures.
E regele neincoronat al florilor stilizate, al culorilor vii de esenta folclorica si la cei 92 de ani (ati citi bine!), decan de varsta al plasticienilor romani, el expune rodul muncii sale de o viata intitulata ESENTE, la Muzeul Satului.
Nici ca se putea o ambianta mai potrivita si vorbitorii, ilustri, de la vernisajul recent desfasurat au subliniat cu prisosinta semnificatia acestei ambiante.
Dipse este nu doar un decan de varsta al plasticienilor romani ci si unul dintre cei mai virtuosi pictori care vine din acel univers inimitabil din zona in care soarele ilumineaza si uneste ESENTE unice.

De la florile sale de-o delicatete si fragilitate venind din stilizarile folclorice, la umbra de abur a misteriosului Cavaler trac, de la sublima prezenta a siluetelor de copii la ancestrala rabufnire a gorunul milenar a lui HOREA, totul respira si certifica zona din care vine acest colorist unic.
Elev a lui Ressu, doctor in Arte frumoase, lucrand si sub indrumrea lui Darascu, aceasta retrospective este una de referinta.
Lucrarile absolut reprezentative sunt harazite unui viitor MUZEU DIPSE pe care il viseaza maestrul si pentru care se lupta sotia sa Mariuca.
Ilustri vorbitori de la recentul vernisaj au subliniat personlitatea sa inconfundabila si cu atat mai stranie este atitudinea conducerii Uniunii Artistilor Plastici care a decis EVACUAREA maestrului din atelierul ce-l detine din motive de…INACTIVITATE!
O asemenea blasfemie dirijata de o ilustra necunoscuta , sefa Sectiei Pictura, care, impreuna cu un grup de …asalt subaltern ataca cu nerusinare nu doar pe DIPSE ci si alte nume de rezonanta ale plasticii romanesti.
Este o rusine nationala si atacul de esenta neocomunista a vizat si vizeaza modele de referinta ale picturii contemporane.
Dipse este reprezentantul ilustru al reprezentarilor folclorice stilizate,este acel ochi selectiv care tine fabulosul tinut al MARAMURESULUI, teritoriul dacilor liberi, la rang de simbol ntional.
Expozitia deschisa in tot cursul lunii la Muzeul Satului este o adevarata incantare si un eveniment de exceptie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu